A Róheim-villa állapotának megóvása egy integrált Layher megoldással

Budapest építészeti arculatát nagymértékben meghatározzák a városszerte elhelyezkedő villaépületek. A zuglói Róheim-villát 1900-ban építették, történelmi jelentősége, hogy 1918-ban itt lett merénylet áldozata Gróf Tisza István miniszterelnök. A második világháború után az ingatlan az ÁVH használatában volt, majd 2001-ig mozgássérült gyermekek iskolaotthonaként funkcionált. Azóta a villa üresen áll, ez idő alatt nem végeztek rajta felújítási munkálatokat, ami az épület állapotának jelentős romlásához vezetett.

2016-ban az ingatlan a Magyar Corvin-lánc Testület tulajdonába került, akik felkarolták az impozáns villa rekonstrukcióját. Terveik közt szerepel egy magas szintű, külföldi állami vendégek számára megalkotott exkluzív látogatóközpont kialakítása. A legfőbb probléma, hogy a villaépület tetőszerkezetének egy része az évek során súlyosan károsodott, így több éve ázik a padlás. A további károk elkerülése érdekében szükségessé vált a villa jelenlegi állapotának megóvása, amíg a kivitelezési munkálatok el nem kezdődnek. Ezt a projektet a Budai Műemlék Felújító Kft. nyerte, aki egy ideiglenes tető felállítását tűzte ki célul, ennek megtervezésére a német hátterű, profi építési megoldásokat nyújtó Layher Kft.-t kérte fel. A teljes ideiglenes védőszerkezet felépítését Stabil Építő Kft. végezte.

Ez a projekt egy “best practice”, azaz kiváló példa, hiszen rendkívül jól bemutatja a különböző Layher termékcsoportok kombinációjának tökéletes alkalmazását, a Blitz és Allround állványrendszer, Keder XL tető és FW rendszer integrációját.

Az épület két hosszabb oldalán, a tetőgerinccel párhuzamosan könnyű Layher (Lightweight) Blitz állványzat épült, mely biztonságos fogadószerkezete az ideiglenes védőtetőknek, emellett gazdaságos megoldás. A felépített állványzat egyben munkaállványként is funkcionál, melyről a későbbi homlokzati rekonstrukciós munkák is kényelmesen elvégezhetők. A 2 méterenként elhelyezkedő állványszintek acél járólapokkal, valamint a fokozott biztonság érdekében háromsoros védőkorláttal kerültek kiépítésre. A könnyű megközelíthetőséget létrás feljárók biztosítják.

A villa orom felőli oldalain a bonyolult homlokzati felületek miatt a flexibilsen építhető Layher Allround állványrendszert alkalmazták. Ezzel a rendszerrel szinte bármilyen térforma kialakítható, valamint nagy teherbírásának köszönhetően a tető oromfelületére ható szélterheket is kiválóan képes felvenni.

A villát ilyen módon körbeállványozva, majd a falazathöz rögzítve egy olyan stabil tartószerkezet épült meg, melyre ráemelhető volt a 28 méter fesztávú Keder XL ponyvaborítású védőtető. Már a tervezés kezdeti szakaszában kiderült, hogy a villatető manzárd kialakítása miatt, a védőtető esetén is a manzárd geometria a legmegfelelőbb mind statikai, mind pedig költséghatékonysági szempontból.

Időközben felmerült az igény, hogy mivel a rekonstrukció megkezdése még hosszabb ideig várat magára, nemcsak ideiglenes megoldásban kell gondolkodni, hanem egy olyan tetőszerkezetet kell megalkotni, amely hosszabb távon is megóvja a villát az időjárás viszontagságaitól és ellenáll azoknak a szél- és hóterheknek, amelyeknek egy állandó jellegű építménynek meg kell felelnie. Így született meg az a rendhagyó, statikailag is elfogadott kreatív megoldás, hogy az épület fedélszékén egy részben áthaladó, 32,9 méter hosszú, 4 támaszú moduláris rácsostartartó gerendapárt építenek be, mely a nagy teherbírású Layher Allround FW rendszer elemeiből áll. Így a még nagyobb biztonság és stabilitás garantált. A tartó támaszaiként egyrészt a padlásszinti főfalak, másrészt az orom oldalak Allround állványai szolgálnak.

Ez a projekt rendkívül jól példázza, hogy kiváló minőségű, biztonságos állványzattal szinte bármi lehetséges, megoldások széles tárháza (védőtetők, alátámasztások, lépcsőtornyok) könnyen megvalósítható.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Impresszum.
I Accept

VÁLASZD A TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETÉT

Célunk, hogy segítsük a jelenlegi és a következő ács, tetőfedő és bádogos generációnak megteremteni azt a vállalkozói réteget, akik hosszútávon, sikeresen képesek vezetni vállalkozásaikat.
Ezen gondolatok alapján építettük fel egyesületünk munkáját és arra összpontosítunk, hogy segítsük tagjainkat szakmai fejlődésükben, vállalkozásuk fejlesztésében, lehetőséget biztosítsunk az egymással való kommunikációra, és ezáltal új üzleti kapcsolatok, trendek, technológiák megismerésére.

BELÉPÉS
TÁMOGATÁS