Integrált Layher megoldással valósul meg a Podmaniczky-kastély állagvédelme.

Az aszódi kastély területe az 1700-as évek elején került a Podmaniczky család birtokába, amikor is I. János házasodása révén hozományba megkapta a birtokot. Ő építette a kastélyt, ami 250 éven át a család központi rezidenciája lett. Az első jelentősebb felújítást 1767-ben végezték el, amely Jung József építész nevéhez fűződik. A kastély középső része barokk, míg a később épült oldalszárnyak késő barokk és copf stílusjegyeket hordoznak. A szárnyak végén manzárdtetős pavilonok, az épület többi részén pedig nyeregtető található. 

Idén ismét fókuszba került kastély rekonstrukciója, ahol az épület állapotának megóvása és felújítása a cél, mely közel 319 millió forintból valósul meg. A felújítás a kastély legismertebb ékességét, a nyugati szárny dísztermének kifestését helyezi fókuszba, valamint ezen a részen a tetőszakasz teljes helyreállítását.

Az épület tetőszerkezete és a pavilonok új acéltartós fedélszerkezetei javarészt a 60-as évek végén elvégzett utolsó helyreállítás állapotát őrzik a mai napig. A tetőszerkezet műpala fedése a pavilonok és a nyeregtetős részeken jelentősen elöregedtek, így itt lokális beázások érik a tető-, és a födémszerkezetet. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., mint a kastély üzemeltetője ezért úgy döntött, hogy elvégzi az állagmegőrzéséhez szükséges munkálatokat. Ezek elsősorban olyan részeken valósulnak meg, ahol fafödémek találhatóak, továbbá a festőrestaurátori kutatás során megtalált díszítőfestések állagvédelme is indokolja a munkálatokat. A beruházás generálkivitelezéséért az EB Hungary Invest Kft. felel, míg az állványozást Layher megoldásokkal a Stabil Építő Kft. végzi.

Mivel a tető beázik ellehetetlenítené a munkálatokat, ezért egy ideiglenes tetőszerkezetet felállítása mellett döntöttek a szakemberek. Pontos mérnöki előtervezés után egy integrált Layher megoldást alkalmaztak, amely a különböző Layher termékcsoportok (Allround állványrendszer, Allround FW rendszer, Keder XL tető) kombinációjának tökéletes alkalmazása révén valósul meg.

Komplex Layher állványmegoldás

Az állványozási munkálatok a következőképpen valósultak meg:

Az épületrész homlokzata elé körülbelül 1000 m2 homlokzati állványzat épült a Layher Allround rendszer elemeiből, amely a moduláris állványrendszer szinonímájává vált a piacon. Az eredeti rendszer 1974-es bevezetése óta folyamatos fejlesztés alatt áll, amelynek köszönhetően lenyűgözően sokoldalú a felhasználhatósága, az építkezésen, iparban, vegyiparban, erőművek és hajógyárak területén, rendezvények alkalmával. Funkcióját tekintve munkaállvány, védőállvány, homlokzati- vagy megtámasztó-, térállvány, és gurulóállvány is lehet. A kastély kapcsán ez az állványzat egyrészt az Allround rendszer nagy teherbírása miatt a tetőszerkezet stabil tartóállványzata, másrészt pedig munkaállványként is funkcionál.  A homlokzati állvány alaprajzi értelemben vett kimérési pontosságának a helyszínen különösen nagy jelentősége volt a rádaruzott FW szerkezet fix mérete miatt.

A tető magasságában a homlokzati állványra a két szélső mezőben egyenként 18 méter hosszúságú Layher Allround FW szerkezet került beépítésre, amely főként a tartóállvány merevítésére szolgál, emellett lehetővé teszi építési anyagok tárolását is a tetőn, valamint munkaállványként is használható. A rendszer nagy teherbírása, valamint a szél- és hóterhek jobb felvétele miatt is fontos ez a tartószerkezet. Az FW rendszer elemei egyszerűen összeépíthetőek az Allround állványzattal, így gazdaságos és gyors megoldást kínálnak nagy fesztávolságú áthidaló szerkezetek építésekor.

A tetőfelújítás idejére az időjárás elleni védelmet a 21 méter fesztávú, ponyvaborítású Layher Keder XL tetőrendszer biztosítja. Ez a megoldás akár 40 méteres fesztávig alkalmazható és szinte minden időjárási körülménynek ellenáll, valamint az összes Layher rendszerrel kompatibilis, tehát statikai- és költséghatékonysági szempontból is a legjobb megoldás. A kastélyépület esetén a nyeregtető forma bizonyult a legmegfelelőbbnek. A tetőfelületre ható szél felhajtó erejének ellensúlyozására közel 50 tonna betonalj került elhelyezésre az állványzat alsó szintjein. A tető beemeléséhez egy 50 tonnás autódaru volt a szakemberek segítségére.

A projekt során szükség volt a kreatív, ugyanakkor gazdaságos megvalósításra, így ez a komplex Layher állványmegoldás rendkívül hatékonynak bizonyult. A kastély állványozási munkálatait 7 fő végezte 3 héten át és közel 29 tonna állványanyag került felhasználásra. A beruhás várható befejezése 2020 december.

VÁLASZD A TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETÉT

Célunk, hogy segítsük a jelenlegi és a következő ács, tetőfedő és bádogos generációnak megteremteni azt a vállalkozói réteget, akik hosszútávon, sikeresen képesek vezetni vállalkozásaikat.
Ezen gondolatok alapján építettük fel egyesületünk munkáját és arra összpontosítunk, hogy segítsük tagjainkat szakmai fejlődésükben, vállalkozásuk fejlesztésében, lehetőséget biztosítsunk az egymással való kommunikációra, és ezáltal új üzleti kapcsolatok, trendek, technológiák megismerésére.

BELÉPÉS
TÁMOGATÁS