Íves tetőfelépítmények – ablakok

A tetőterek beépítésével megrendelői igény merült fel arra, hogy a bevilágítás érdekében a tető felépítmény az a tetőn olyan kialakításba jelenjen meg, hogy szervesen illeszkedjen a tetőfelülethez és a környezetéhez. Természetesen elődeink is gondoltak erre, hogy mikor is készítették az első ilyen felépítményt sajnos nem tudjuk. Az első ilyen íves szerkezetű felépítmények nem a tetőtér bevilágítására, hanem a padlástér kiszellőztetésére és a természetes fény beeresztésére a padlástérbe szolgált.

Ezt a szerkezetet ökörszem ablaknak nevezték el és főleg templomokon és közösségi épületeken jelentek meg:

A beépített tetőterek belső megvilágításához azonban nagyobb üveg felületek szükségesek, ezek megjelenése, arányai természetesen az ökörszem ablakokhoz hasonló, csak nagyobb megvilágítást biztosítanak. A megkülönböztetés érdekébe ezeket Napolón ablakoknak nevezzük:

Ezen típusú tetőablakoknak szigorú szerkesztési szabályai vannak – az ablak magassága és a szélessége jelenti ezt döntően-, melyeket pl. megtalálhat az építtető, tervező és kivitelező a TONDACH tervezési segédletében.

Az eligazodáshoz azért egy két hasznos tanáccsal segítenék. A tetőfedőanyaga a hódfarkú kerámiacserép, ebből is a szegmensvágású formájút ajánlom legszívesebben. A megvalósításának két változata ismert a téglalap alapterületbe ill. a háromszög alapterületbe szerkesztett. A tetőfedés szempontjából a téglalap alapterületűvel lesz a kevesebb gond, ez a szerkesztési szabályok betartásával nagyon elegánsan illeszkedik a tetőfelületbe.

Egyrétegű fedéssel a kivitelezése nem ajánlott, bár található hazánkban ilyen is, mint a lenti fotó is mutatja, de szakszerű csak kétrétegű fedéssel alakítható ki és várható el, hogy az vízzáró is legyen:

 

A statikai váz alapja a ramonádok által meghatározott íves felület, mely teljes deszkázatot kap. A tervezés első lépcsője az íves ablak feletti tető rétegrend megtervezése:

Az íves ablak helyes tervezéssel és szakszerű kivitelezéssel a tulajdonosnak élhető tetőtérrel fog szolgálni és biztosítja a napi komfort érzést:

Ha szakmai tanácsadásra van szüksége, akkor keresse a Tető Építők Egyesületet, www.tetoepitok.hu.

 

Íves tetőfelépítmények – ablakok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük