Normaidő

Régóta foglalkoztat, hogy a kkv működésével kapcsolatban foglaljam össze az én álláspontomat, amellyel segíthetem a kkv vezetőinek a cégvezetéssel kapcsolatos ismereteit. Ezért elhatároztam, hogy a következő cikkekben összefoglalom ezeket.

Az elképezésem alapján a következőket szeretném kibontani:

 • normaidő
 • rezsióradíj
 • ajánlat tartalmi és formai követelményei
 • utókalkuláció

„ Az idő pénz ”mondja a közmondás. Az építőiparban (bár minden iparágban, szolgáltatás esetén, stb.) hogyan és miért is fontos a normaidő. Hogyan is kezdjem, kutakodtam, hogy hogyan lehet ezt megfogni, miért is lett az építőiparban ez egy elfelejtett fogalom. Mit is tehetnénk, hogy a korábbi évtizedekben használatos fogalom újra a helyére kerüljön?

Igénybe vettem az internet segítségét és ott találtam rá Gary Larson mondására, mely úgy gondolom a legjobban illik ide: „A tudomány nagy pillanata: Einstein felfedezi, hogy az idő valójában pénz!”

Az alapvető gond még mindig az, hogy a 1990-es évek után a vállalkozások döntően kényszervállalkozások, az építőipar kisvállalkozások területén. A szakembereknek megélhetés kellett. Az ország vezetése nem figyelt arra, hogy ezen réteg szakmai tudásához az alapvető vállalkozási ismeretek elsajátítása után kapjanak csak működési jogosultságot.

Nézzük meg mi áll rendelkezésünkre, hogy megélhetésünket biztosítani tudjuk:

szakmai tudásunk – egyénenként változik ki mit tanult, kit mit sajátított el a tanulmányai alatt. Van ennek pénzben mérhető ellenértéke? Közvetlenül nincs, mert a világban nem határozták meg, hogy melyik szakma mennyit ér!

napi munkaidő – rendelkezésünkre áll a nap 24 órája, melyet szintén az egyén ossz be, vagy a sláger alapján – 8 óra munka, 8 óra szórakozás, 8 óra pihenés – vagy önmagát nem kímélve és kizsigerelve teljesen másként!

Az építőipar az idény munkarendű, mert a rendelkezésre álló 52 hétből kb. 39 hét az, ami alatt munkát tud végezni. Közrejátszik az időjárás, az éghajlat – bár ez az utóbbi időben kedvezőbb, mint korábban – szabadság és betegség! Az építőiparban tevékenykedőknek tehát 39 hét áll rendelkezésre, hogy az éves költségeit megtermelje. Az biztos, hogy ma már nem megengedhető az, hogy a munkahelyen a 8 óra helyett csak 5-6 órát dolgozzanak a szakemberek. A megrendelő nem órabérre fizet – ha fizet – hanem teljesítményre. A teljesítményhez pedig hozzátartozik, hogy egy- egy munkafolyamatot mennyi idő alatt teljesíthető. Eljutottunk a normaidőhöz! A következő lépés az lenne, hogy a szakember bére is ezt tükrözze! Legyen egy tájékoztató érték, hogy egy – egy szakmának mennyi is az órabér, ami alatt dolgoznia, tanulnia, fejlődnie kell élete folyamán.

Normaidő: egy fő által az adott munkafolyamatra eső időegység, melyet döntően percben határozunk meg, de összességében a teljes munkafolyamatra órában összegezzük.

Mi magyarok sok mindenben kilógunk a körülöttünk lévő világból, így az már nem is meglepő, hogy a normaidőt Európában percben számolják, mi meg órában. Erre csak egy egyszerű példa, ha azt mondom a szakembernek, hogy a tetőfedés aljzatát, tetőlécezést 0,25 óra/m² alatt kell elvégezni vagy azt hogy 15 perc/m² alatt melyiket fogja könnyebben megérteni? Úgy gondolom a perc/m² a nyerő! Hogyan is vezethető ez be és hogy lesz ebből napi használható fogalom? Mint minden, az iskolában dől el! A szakmunkástanuló a gyakorlati képzés során, ha már minden alapvető munkafogást megtanult – ezt szó szerint értendő – pl. az ács tanuló tud ceruzát hegyezni, tud kéziszerszámot karbantartani, stb- akkor el kell kezdeni a munkafolyamotokhoz tudomására hozni a következőt: -van egy a tetőfelület 100,0 m² , aminek a norma ideje 15 perc/m², tehát a 100,0 m² tetőfelület tetőlécezésére 25 óra áll rendelkezésre. Mivel ezt hárman készítitek el, 8 óra 20 perc alatt be kell fejeznetek.

Kikerülve a vállalkozáshoz már nem lesz nekik furcsa, ha a munkavezető azt fogja mondani a részlet számításokat mellőzve, urak a következő munkára 515 óra áll rendelkezésükre. Idáig eljutva elérkeztünk, hogy a szakemberek bérezése, a teljesítményük alapján történhet. Ez lenne egy nagy áttörés az építőiparban!

Normaidő a vállalkozás életben felhasználható:

 • munkadíj egységárának meghatározására az a tételes ajánlathoz
 • támpontot nyújt a vállalt munka határidejének meghatározásához
 • munkabér kifizetés alapja lehet

A Tető Építők Egyesülete elhatározta és jelenleg is dolgozik a magas tetők kiselemes fedések normafüzet létrehozásában, amelyet reményeink szerint idén be is tudunk mutatni a szakmának.

Előzetesen álljon itt a normafüzet felépítése:

Normaidő

One thought on “Normaidő

 • szeptember 10, 2018 at 11:24 de.
  Permalink

  Tiszteletem. Milyen formában lehetne ezt a normaformát elsajátitani. A fő nehézség ác képesitése van s esetleg vmit konyit is hozzá napi 25 e ft alatt nem hajlandó dolgozni s ahhoz hogy meglegyen napi 60 e ftnak meg kellene lenni minden munkafázisnál. Ezzel a modszerrel ez lehetséges???Maradok tisztelettel Ozsváth ferenc.

Comments are closed.