Népszerűsítettem a szakmámat

Sajnos most már állandósult az a probléma, hogy nincsen szakember. De lassan semmilyen képzett építő ipari szakmunkást nem lehet találni. Egyre több a munka,és lassan nem tudjuk kivel elvégeztetni. A kapacitásaink , nagyon végesek. Itt Hajdú-Bihar megyében ez fokozottan érvényes. Szinte minden képzés megszűnik. Debrecenben van hat végzős ács tanuló.

A bádogos képzés tavaly, a tetőfedő képzés évekkel ezelőtt,érdeklődés hiányában megszűnt. Felkerestem néhány általános iskolát,és megbeszéltem az iskola igazgatókkal,hogy a nyolcadikos fiúknak tartanék egy kis prezentációt a szakmáról,és levetíteném az egyesületünk által készített és szerintem nagyon jól sikerült, szakma népszerűsítő kis filmet.

  oktat1

Vegyes fogadtatásban részesültem. Volt ahol nagyon örültek. Volt ahol kerek perec megmondták, hogy idézem –„ Itt jó képességű gyerekek végeznek,innen senki nem megy ipari iskolába…” Kérdezem az igazgatót –Miért akkor a hülyék tanulnak szakmát? Elnézést kért de láttam rajta,hogy komolyan gondolta. Azért volt pozitív élményem is. Ahol fogadtak,ott a gyerekek érdeklődve vártak,kérdeztek,fegyelmezetten végig hallgattak. Egyébként a gyerekekkel való beszélgetés során kiderült, hogy fogalmuk sincs a szakmánkról. Volt ahol azt mondták,hogy a tető cserépből van. Volt ahol azt hitték az ács rakja a falakat.

oktat3

Siralmas az ipari alap képzésük, mert ugye a technika tantárgy eltűnt. Minden iskolában hagytam névjegy kártyát,és elmondtam a gyerekeknek, hogy a szüleiknek bármilyen kérdése van, hívjanak nyugodtan és szívesen válaszolok. Így több mint egy hónap távlatából, egyetlen hívás sem történt. Lesújtónak találom, de abban bízom azért egy-két srácban elindítottam valamit , és azért nem hívtak,mert mindenre megkapták a választ és eldöntötték, hogy a mi szakmánkban akarnak érvényesülni az életben.

oktat2

Molnár Róbert

Népszerűsítettem a szakmámat