Szakmai úton Németországban -Dörken gyárlátogatás

2017. március 8-án Herdeckében jártunk! Hogy miről híres ez az észak-westfáliai település? Például arról, hogy fél úton van a Borussia Dortmund és az FC Schalke 04 között, s így mondhatjuk, hogy a városkai lakói komoly futballrajongók? Igen, ez így van, de most nem feltétlenül erre gondolok.

dorkenk1

Ebben, a Budapesttől mintegy kb. 1200 km-re fekvő városban alapította meg családi vállalkozását 1892-ben Dr. Carl Dörken és Ewald Dörken. A cég egészen 1926-ig csak festékgyártásból tartotta fenn magát, majd ebben az évben a németországi Reichsbach kérésére legyártotta az első, műanyag alapanyagú, tetőfóliáját, amivel a vasúti vagonok tetejét védte a külső behatásoktól.

A cég jelenleg több iparágban jeleskedik, úgy mint:

– műanyag, építőipari fóliák gyártása (tetőfóliák, dombornyomott lemezek)

– korrózió védő anyagok gyártása (főként a németországi autógyárakba szállítanak be)

– építőipari festékek valamint ezekhez tartozó pigmentek gyártása

– multifunkcionális flíz gyártása.

Az idei évben 125. születésnapját ünneplő cég a világ számos pontján rendelkezik leányvállalatokkal, néhol külön gyáregységgel. A kiránduláson, mi mint Tetőfedők természetesen a műanyag építőipari fóliákra voltunk kíváncsiak.

dorkenk2

Először, Jens Ortmann úr tolmácsolásában meghallgattunk egy előadást, mely alapvetően a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről szólt. Elmondhatjuk, hogy e jelenleg is családi vállalkozásként működő nemzetközi cég Németország egyik vezető fólia gyártójává nőtte ki magát. Kutatás- fejlesztésük évtizedek óta olyan meghatározó, hogy a műanyag fóliák piacán bizton állítható, hogy egyfajta úttörőkként ők határozzák meg az irányvonalat.

dorkenk3

Vadonatúj, hageni gyáregységben ugyancsak próbaüzem közben, de volt szerencsénk megtekinteni azt a speciális flíz gyártó készüléket, mely több mint egy éven keresztül épült a Dörken saját fejlesztéseként. Ezen egységen készül a tetőfóliák alapjául szolgáló, pókháló szövésű, mag-burok összetételű, extrém szakítószilárdságú flíz, mely új lehetőségeket kínál a tetőfóliák piacán.

Látogatásunkkor a régebbi gyáregységben felületszivárgó lemezeket állítottak éppen elő, s megállapíthatjuk, hogy a technológia egyedülálló. Köszönjük a lehetőséget.

Ui: szakmai kirándulásunk mondhatni kalandosan zárult, melyet ezúton is „köszönünk” a légitársaságnak, mely lehetővé tette, hogy valamit lássunk Köln-ből is. 

Zsárik Ferenc

Szakmai úton Németországban -Dörken gyárlátogatás