TEGY szakmai továbbképzés

Sokszor elgondolkodok, miért jó TEGY tagnak lenni.

Természetesen annyi válasz eszembe jut, hogy nem is férne ki egy lapra, de többek között azért, mert mindenki éhezik a szakmai fejlődésre, és jó tudni, hogy erre amikor csak lehet, nyílik is lehetőség. Mint ahogy lehetőségünk volt Február 23-24-én egy kétnapos továbbképzésen részt venni, melyet a TEGY szervezett tagjainak. Ahány ember dolgozik a tetőn, annyi féle módszert lehetne felsorakoztatni arról, ki hogyan oldja meg a feladatot. Egy biztos, minden megoldás jó, ha a végeredmény minőségi munka lesz. Mi mégis kísérletet tettünk arra, hogy egy olyan megközelítést tanuljunk meg, amit kevesebben használnak napi szinten.

Tető építők egyesülete képzés

Péntek reggel Fehérváron a Kertész csárdában gyűlt össze a társaság.

Kicsivel több, mint egy tucat szakember vállalta, hogy visszaül az iskolapadba, hacsak két napra is. A szokásos reggeli kávé és pogácsa elfogyasztása mellett megvitatásra került ki, min dolgozik éppen, majd elkezdődött a tanóra. Csizmadia Tibor a táblához lépve rövid matematikai áttekintéssel frissítette fel a memóriákat. Átvettük a különböző síkidomok és testek releváns számolásait, (pl. terület, kerület, felszín, stb.) majd a szögfüggvények és háromszögek világába barangoltunk.

Hogy ne csak elméleti legyen, feladatlapokkal a gyakorlatban is alkalmaztuk a tanultakat.

Mint ahogy a feladatok segítségével azt is átvettük, hogy lehet a leggyorsabban tetőidomokat rajzolni és számolni, ami az árajánlatadásoknál jól jöhet még. Miután előjöttek az emlékek és felfrissültek a koponyák Kiss Tibor vette át az irányítást. Nem kisebb feladattal készült, mint egy hatszög torony kirajzolása és kifűrészelése. A csavart az adta, hogy minden oldal más és más dőlésszöget kapott, így a kármi mélységekkel vagy a szelemen magasságokkal is játszani kellett, hogy az eresz egy vonalba jöjjön ki. Természetesen, „ha már lúd, legyen kövér” alapon minden megoldás szerepet kapott a maketten.

Tetőépítők egyesülete Horgas Zoltán

A társaság lelkesen nekilátott először az alaprajz, vagyis a vetület felrajzolásához, majd egy másik lemezre a metszetek is felkerültek. Rövid ebédszünet szakította csak meg a munkát, de folyamatosan együtt haladt a társaság, és egymásnak segítve a nap végére összeállt a rajz. Mint mini zsinórpadok mind a hat oldal és az élek egyenként méretezve álltak előttünk, és vártak arra, hogy átrajzoljuk őket a fára.

Esti kikapcsolódás

Este vacsora után a kis csapat megpihent. Voltak, akik hazamentek, főleg a távolabbról érkezők viszont elindultak az éjszakába, hogy egy kis bowlinggal zárják a napot. Két pályán baráti küzdelmek mellett jól szórakozott a társaság, de mivel a napi agytorna kivett az energiákból, hamar ágyba is kerültünk.

A makett összeállítása

Másnap újult erővel kezdődhetett a munka, nem volt más hátra, mint a kiszerkesztett állásokat felvinni a fára, hogy utána ki lehessen fűrészelni a jelöléseket. Egyenként elemről elemre ismét együtt haladt a társaság, senki nem maradhatott le. Sajnos a kifűrészelésnek még legalább egy nap kellett volna, így Tibor által otthon elkészített bemutató maketten izgultuk végig, vajon összeállnak-e a darabok. Az eredményt látva mindenkiben megjelent az elismerő érzés, ezt is megcsináltuk.

Tető építők egyesülete képzés

Köszönet a szervezésért, és a kezdeményezésért, valamint a csapatnak, hogy ilyen jó hangulatban és barátságban telt el ez a két nap. Ezért is jó ide tartozni, mert sosem mondhatja azt az ember, hogy már mindent tud. És nem is kell, mert jó pap holtáig tanul.

További fényképek az eseményről a Facebook oldalunkon találhatók:
http://bit.ly/szakmai_tovabbkepzes

írta: Antalfy Zsanett

TEGY szakmai továbbképzés