TOT III, avagy Hagyomány és múltidézés

2017. November 17‐én került megrendezésre Székesfehérváron a Tető Építők Egyesületének szakmai napja, immáron harmadik alkalommal. Mint minden évben, idén is célul tűzte ki az egyesület, hogy a szakmaiság legyen a vezérfonala a rendezvénynek. Ahogy a címben is olvasható a fő téma a hagyomány felelevenítése volt mind nosztalgiából, mind az érett szakmai tapasztalatoknak jelen korba való integrálása céljából, amit a közel 200 fős, főleg szakemberekből álló vendégsereg nagy figyelemmel fogadott.

 

Reggel hét után már érkeztek a vendégek az ország minden szegletéből, sőt, határon túlról is. A szervezők nagyszerű, összehangolt munkájának köszönhetően a gyors regisztrálást követően el is foglalhatták helyüket az érdeklődők. Az asztaloknál természetesen a főbb gyártói támogatók kis ajándéka fogadta az ide látogatókat. Valamivel nyolc óra után Csizmadia Tibor elnökúr ünnepélyesen megnyitotta a napot, majd átadta a mikrofont a soron következő előadónak.
A tematika két részből állt. Egyrészt elméleti és bemutató jellegű előadásokból, másrészt az udvaron felállított gyakorlati kiállításból. Mindemellett a szünetekben megtekinthető volt egy igen komoly láncfűrész gyűjtemény idősebb és fiatalabb Kovács Tibor jóvoltából. Az előadások során belemélyedhettünk a hagyományos fazsindely fedés
rejtelmeibe, vályogfal hő‐ és páratechnikai jellemzőibe. Megismerhettük a fafödém típusokat, a szerkezetet károsító
körülményeket. Kiderült mi a különbség az egyes rovar‐ és gombafajok okozta sérülések között.

r5

Izgalmas előadásokat hallhattunk a kopjafa készítésről Csibi László ácsmester (TEGY tag) jóvoltából. Szórakoztató
időutazáson vettünk részt Ócsai Sándor vezetésével, aki a főleg egyházi tornyok felújításáról, építéséről, telepítéséről tartott képes előadást teljesen rendhagyó módon.

Egy rövid ebédszünet után a gyakorlati bemutatók következtek, ahol a segítők szemléltették a nádfedés, bárdolás, vésés, palázás csínját‐bínját. Ezidő alatt a vállalkozó szelleműek ki is próbálhatták a különböző technikákat. Az interaktív bemutató egyszerre kötötte le a nézelődők figyelmét, így mindenki megtalálhatta, és megfigyelhette azt
a tevékenységet, ami a legjobban érdekelte.

A friss levegőtől újult erővel tértünk vissza az asztalokhoz, hogy a nap fennmaradó részét végighallgassuk. Bemutatásra került a Szántó László által jegyzett Bádogos kézikönyv sorozat, mely összefoglalja a szakemberek által megalkotott szinte összes csomópontot. Debütált a második pályaválasztási kisfilm, mely a TEGY megbízásából készült el, és melynek címe: Örökség, avagy miért válaszd az ács‐, állványozó szakmát. Az egyesület ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel szeretné népszerűsíteni a fiatalok körében a szakmát. A nap zárásaként betekintést nyerhettünk Piltman Gábor munkájába, mellyel az országot és a szakmát képviselte az idei WorldSkills szakmai versenyen AbuDhabiban.

Végezetül a részvevők között kis nyereménysorsolás is színesítette a napot, ahol gyártói felajánlásoknak köszönhetően értékesnél értékesebb ajándékok leltek új gazdára.

Örömömre szolgál, hogy van Magyarországon egy gazdag, színes és érdekes szakmai fórum, ahol nem konkurenciaként tekintenek egymásra a szakemberek, hanem egy jó hangulatú eszmecserével gazdagítják tudásuk tárházát.

Jövőre ismét találkozunk!

írta:
Antalfy Zsanett

TOT III, avagy Hagyomány és múltidézés