VGZ CSAVAR ÉS JIG VGZ 45 FÚRÓSABLON: ÉPÍTSEN FASZERKEZETEKET EGYSZERŰEN!

Rothoblaas, az olasz Alpok szívében működő multinacionális vállalat immár 30 éve a világ ácsmestereinek irányadó beszállítója. Ez a termékek folyamatos jobbításának és a vásárlói igények legteljesebb kielégítésének köszönhető: legyenek ezek a fa rögzítésére, a zajcsökkentésre, az élettartam biztosítására, a párazárásra vagy a légtömörségre irányuló megoldások, a Rothoblaas márka garancia a termékek kiváló minőségére és a magas szintű szolgáltatásokra.

A Rothoblaas-univerzum egyik legsikeresebb termékei a VGZ kötőelemek, a végig menetes csavarok, amelyek lehetővé teszik a faelemek közötti rejtett kötéseket.

VGZ csavarok: a tökéletes megbízhatóság az Ön faszerkezeteihez

A VGZ szerkezeti fához való csavar,  CE megfelelőségi jelöléssel az ETA-11/0030 tanúsítvány szerint. Nagyfokú   mechanikai teljesítmény jellemzi az acél ellenállási besorolásának köszönhetően.

A csavart végig menetes szár és igen kis átmérőjű hengeres fej jellemzi. Ez a két jellemző biztosítja, hogy a kötőelem hatékonyan használható a tengelyirányú terheléseknél (húzás és összenyomás) és lehetővé teszi a fejnek a fa belsejébe való  behatolását a becsavarozás során, ezzel szinte láthatatlanná válik.

A választék igen széles: a 5×80 mm-es mérettől az 5×160 mm-esig; a 7×80 mm-től a 7×380 mm-ig; a 9×160 mm-től a 9×520 mm-ig és a 11×250 mm-től a 11×600 mm-ig terjed.

TÍPUSOK ÉS ALKALMAZÁSOK

Mivel a csavar alkalmazható a tengelyirányú erőhatásokhoz és az acél alapanyag szakítószilárdsága nagy, a VGZ csavarok különböző szerkezeti alkalmazási típusokhoz használhatók, mind a szerkezeti erősítésekhez, mind a faelemek rögzítéséhez.

1) ERŐSÍTÉS A FAROSTRA MERŐLEGES TERHELÉSEKKEL SZEMBEN

A fa anyagának jellemzően alacsony a rostra merőleges irányú összenyomással és húzással szembeni ellenállása.

A) A ROSTOKRA MERŐLEGES HÚZÁS

Ez a jelenség akkor figyelhető meg, amikor a faelem a rostokra merőleges irányú erőhatásnak van kitéve, amely olyan mértékű, hogy hosszirányú repedések képződnek.

A legismertebb eset a vágott végű gerenda.

Ebben az esetben a VGZ csavart merőlegesen kell alkalmazni, hogy a fa belsejében keletkező erőknek ellenálljon és lelassítsa vagy teljesen megakadályozza a repedések kialakulását.

Egy másik gyakori eset, amikor a gerenda merőleges irányú, függő terhelésnek van kitéve.

A VGZ csavar ebben az esetben is alkalmazható a gerenda megerősítéséhez a repedés ellen. Mindkét esetben a kötőelem már az építési fázisban alkalmazható a probléma megelőzése céljából, vagy  a repedések megjelenését követően a faelem erősítéséhez.

A) A ROSTOKRA MERŐLEGES ÖSSZENYOMÁS

Ez a jelenség akkor tapasztalható, amikor a faelemre a rostokra merőleges terhelés hat: ez leginkább a gerendák és fapanelek támasztási pontjánál történik.

A konszolidáláshoz ebben az esetben a végig menetes VGZ csavarokat a  rosttal merőlegesen kell alkalmazni a fa keresztmetszetének megerősítéséhez. Általában ajánlott egy acél támasztólemezt elhelyezni a támasztási pontra (oszlop, fal, stb.) egy merev alap létrehozásához, amely lehetővé teszi a terhelés egyenletes eloszlását a csavarokon.

A merőleges összenyomó erő következhet a gerenda vagy födém tényleges összenyomódásából is, amikor két oszlop vagy fal egymás felé hajlik.

2) HOSSZIRÁNYÚ NYÍRÓERŐSÍTÉS

A hosszirányú nyírás a fa keresztmetszete két részének egymáshoz képesti elmozdulásakor következik be, főleg akkor, amikor a gerenda meghajlik: ez határozottan törékeny viselkedés.

Ebben az esetben a megerősítéshez a VGZ csavarokat a két rész kölcsönös elmozdulásának megakadályozására alkalmazzák. Általában a megerősítő csavar a rosthoz képest 45°-os szögben kerül elhelyezésre (ez az elterjedtebb megoldás), vagy a rostra merőlegesen.

3) GERENDA KERESZTMETSZETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE

A keresztmetszet megerősítése különböző mechanikai okok miatt válhat szükségessé: egy meglevő gerenda szerkezeti rehabilitációjához, egy nem megfelelően méretezett gerenda megerősítéséhez vagy megváltozott használati célú gerenda megerősítéséhez. Ebben az esetben a VGZ csavarokat 45°-os dőlésszöggel, párhuzamosan vagy keresztezve alkalmazzák.

4) NYÍRÓ RÖGZÍTÉS

Általában ennek célja a csavarok tengelyirányú erőhatásokkal szembeni ellenállásának kihasználása a csavarok 45°-os dőlésszögben való elhelyezésével a rosthoz képest, keresztezve vagy párhuzamosan.

  1. fagerenda nyíró rögzítése

A VGZ csavarok döntötten és keresztezve kerülnek elhelyezésre, hogy biztosítsák a függőleges terhelés szétbontását úgy, hogy az egyik csavarra húzóerő, a másikra nyomóerő hasson.

Ez a konfiguráció lehetővé teszi a csavar menetének – tehát a tengelyirányú ellenállásának – legjobb kihasználását.

    2. CLT-tömör fa panelek nyíró rögzítése

A keresztezett csavarok működési elve pontosan ugyanaz, mint az előző esetnél, a fagerenda keresztezett csavarokkal való rögzítésénél.

Az egyetlen különbség az, hogy ebben az esetben tömör fa panelek közötti csatlakozás szerepel.

JIG VGZ 45 FÚRÓSABLON: univerzális fúrósablon minden 45°-os csavarozáshoz

A JIG VGZ 45 fúrósablont a Rothoblaas a VGZ csavarok 45°-os dőlésszögű konfigurációjához tervezte. A könnyű, kis méretű, egyszerűen használható JIG VGZ 45 sablon kényelmesen szállítható.

A belevésett jelölések segítségével egyszerűen, időigényes mérések nélkül és a csavar méretének intuitív meghatározásával végezhetők el a faépítészetben jellemzően használatos csatlakozások.

A sablon 3 mm vastag, rozsdamentes acélból készült, ez biztosítja kiváló tartósságát. Alkalmazható 45°-os fa-fa kötésekhez tömör fa, CLT és LVL gerendáknál és födémeknél. A JIG VGZ 45 kifejlesztésével a Rothoblaas nagyobb jelentőséget tulajdonít a csavar dőlésszögének, csökkentve a behelyezési hibákat, főként a kevésbé tapasztalt kivitelezők esetében.

A JIG VGZ 45 sablon a fenti alkalmazásoknál használható:

  • hosszirányú nyíróerősítés;
  • fagerenda nyíró rögzítése;
  • CLT – tömör fa panelek nyíró rögzítése;
  • minden egyéb alkalmazás, amelynél 45°-os dőlésszögű VGZ csavart használ.

Elérhetőségünk a Rothoblaas termékekre vonatkozó további információért:

www.rothoblaas.com