Víz, levegő és vízgőz: milyen mértékben befolyásolják az épületfelújítást?

Víz, levegő és vízgőz: milyen mértékben befolyásolják az épületfelújítást?

Amikor egy épület energiahatékonyságának javításáról van szó, a légzárás, a szélállás és a párafékezés olyan kulcsfontosságú elem, amellyel számolni kell. Oggi, con l’avanzamento delle tecnologie e la crescente consapevolezza ambientale, la progettazione di case climatiche e di edifici in legno massiccio sta diventando sempre più diffusa. Ezért elengedhetetlen tervezési gyakorlat az épületburok hőteljesítményének hatékonyságát javító termékek beépítése.

A hagyományos vagy csak részben fából épült házak utólagos felújítása esetén az energiahatékonyság növelésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a változó diffúziós ellenállású szigetelőmembránok alkalmazása.

A membránok osztályozása

TRASPIR

A TRASPIR membránok az épületburok hideg oldalára kerülnek.
Jellemzőjük, hogy nagyon kis páradiffúziós ellenállással rendelkeznek, így a hőszigetelő rétegben levő nedvesség ezen a rétegen keresztül el tud párologni.
Ezenkívül ez a típusú membrán szélálló rétegként is működik, az építés során az esővízzáró és a légzáró réteg funkcióját is elláthatja.

 

CLIMA CONTROL

A CLIMA CONTROL membránok az épületburok meleg oldalára kerülnek.
Jellemzőjük, hogy változó páradiffúziós ellenállással rendelkeznek, így ezek a membránok alkalmazkodni tudnak a szerkezet higrometriai körülményeihez. Ezenkívül szélálló rétegként is működnek, az építés során az esővízzáró és a légzáró réteg funkcióját is elláthatják.

 

VAPOR (PÁRAFÉKEZÉS)

A VAPOR membránok az épületburok meleg oldalára kerülnek. A BARRIER membránokhoz képest nagyobb páradiffúziót tesznek lehetővé a szigetelőrétegen keresztül, amely így képes a párát elvezetni és megszáradni. Csak a száraz hőszigetelő réteg biztosíthat kiváló szigetelőkapacitást. Ezenkívül ez a típusú membrán légzáró rétegként is működik, az építés során az esővízzáró és a szélálló réteg funkcióját is elláthatja.

 

BARRIER (PÁRAZÁRÁS)

A BARRIER membránok a páradiffuzió zárására alkalmasak. Általában az épületburok meleg oldalára kerülnek, irányított légáramoltatási rendszerrel kombinálva. Ezenkívül ez a típusú membrán légzáró rétegként is működik, vízzáró és a szélálló réteg funkcióját is elláthatja.

 

 A változó diffúziós ellenállású membránok jelentősége

A változó diffúziós ellenállású membránok hatékony megoldást jelentenek az épületek energiahatékonyságának javítására a felújítási munkálatok során. Különösen egy olyan éghajlati övezetben, mint a miénk, ahol a tipikus kontinentális hőmérséklet-ingadozások jellemzőek, ezek a membránok döntő szerepet játszanak a kényelmes és egészséges beltéri környezet biztosításában.

Leegyszerűsítve, egy skálán, amely a légáteresztőtől a párazáróig terjed, a változó Sd-értékkel rendelkező membránok valahol a kettő között helyezkednek el.

 

A változó diffúziós ellenállású membránok jellemzői és előnyei

A higrometriai viszonyoktól és a rétegrendtől függően az Sd-érték a membrántípus (BARRIER, VAPOR, CLIMA CONTROL vagy TRASPIR) szerint változik.

A változó diffúziós ellenállású membránoknak számos jelentős előnye van:

 • megakadályozzák a hőveszteséget télen;
 • megakadályozzák a meleg, nagy páratartalmú levegő bejutását nyáron;
 • optimalizálják a szabályozott gépi szellőzés működését;
 • megakadályozzák a meleg, nagy páratartalmú levegő ellenőrizetlen áramlását és az ebből származó kapilláris kondenzáció kockázatát;
 • megakadályozzák a léghuzat okozta kellemetlenségeket;
 • javítják az akusztikai komfortérzetet. 

 

Ezek a membránok nagy higrometrikus alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, javítják az épület energiahatékonyságát és könnyen felhelyezhetők.
Kettős funkcióval rendelkeznek, amelynek köszönhetően az épület mindig “száraz”:

 1. légáteresztő, amikor a belső relatív páratartalom túl magas;
 2. párafékező, amikor a belső páratartalom normál mértékű.

Az épületen tervezett beavatkozás típusától függően a Rothoblaas CLIMA CONTROL membránjai különböző környezetben alkalmazhatók:

 • CLIMA CONTROL 80, amely közvetlenül az alszerkezetre (fa oszlopokra vagy gerendákra) helyezhető;
 • CLIMA CONTROL 105, a falak maximális védelméhez és a szigetelések biztonságához;
 • CLIMA CONTROL NET 145, szigeteléshez;
 • CLIMA CONTROL NET 160, ideális a meglevő szerkezetek korszerűsítéséhez és az energiahatékonyság növeléséhez.

 

NÉHÁNY FELHELYEZÉSI PÉLDA

 

Lapostető CLIMA CONTROLLAL

A CLIMA CONTROL membrán eredményesen megakadályozza a túlzott nedvesség felgyülemlését, továbbá lehetővé teszi a rétegrend száradását nyáron.

A CLIMA CONTROL jelenléte meghatározó jelentőségű az időszakos téli kondenzáció elkerüléséhez a rétegrend külső rétegein. A lapostető rétegrendjének elemzéséhez magasszintű műszaki szakértelem és a speciális szoftverek használatának ismerete szükséges. A rétegrend helyes tervezése és elemzése nem egyszerű feladat, és minden egyes helyzethez pontosan meg kell határozni a peremfeltételeket és az alkalmazott anyagokat.

Fal CLIMA CONTROLLAL

A párafékező és a légáteresztő membránok fali felhelyezésnél is megfelelően szabályozzák a szerkezeti rétegek közötti páraáramlást.

Az is egyértelmű, hogy a membrán típusának és elhelyezkedésének megválasztása a klimatikus tényezőktől és az alkalmazott anyagoktól függ.

Az épületburok optimális hatékonyságának biztosításához meg kell tervezni és ellenőrizni kell a hő, vízgőz, levegő és szél mozgási folyamatait, amelyek a különböző összetevők belsejében mennek végbe, a kapilláris és felszíni kondenzáció megelőzése érdekében.

 

Nem mindig könnyű megállapítani, hogy melyik a megfelelő membrán, ezért a Rothoblaas tanácsadói készséggel állnak az Ön rendelkezésre támogatással és és tanácsokkal az Ön egyedi igényeinek legmegfelelőbb termék kiválasztásában.

 

Info és elérhetőségek

 

Észak-Nyugat Magyarország

Dobák Tamás
tamas.dobak@rothoblaas.com

+36 70 610 87 09

 

Észak-Kelet Magyarország

Macsuga Dávid
david.macsuga@rothoblaas.com
+36 70 397 32 03

Dél-Magyarország

Petkovic Dragan
dragan.petkovic@rothoblaas.com
+36 70 555 68 72

2024.04.