A lég-, szél- és vízszigeteléshez használt anyagok

A faszerkezeteknél különös figyelmet kell fordítani az épületburokra.


Az épületburok légtömörsége megakadályozza, hogy (főleg télen) a benti meleg és nagy páratartalmú levegő kijusson, és hogy kapilláris kondenzáció alakuljon ki. Nyáron pedig megakadályozza a meleg, nagy páratartalmú levegő bejutását.

A szélálló réteg célja az, hogy védje a szigetelőréteget a széltől, esőtől és az időjárás viszontagságaitól, és megakadályozza, hogy a hideg levegő és a víz csökkentse a szigetelőréteg hatékonyságát.

Minden éghajlati régió esetében az egyik vagy másik típusú membrán használata szükséges.

Rothoblaas monolit és mikroporózus membránok

A monolit és a mikroporózus membránok teljesítménye eltérő, amit a következőkben foglalhatunk össze:

rothoblaas1
Rothoblaas3
Rothoblaas3

A mikroporózus termékek olyan membránok, amelyek funkcionális rétegét mechanikai megmunkálással teszik mikroporózussá. A vízgőzáteresztő képesség a kapilláris hatás elve szerint működik: a gőzmolekula áthalad az egy vagy két védőréteg között levő funkcionális réteg mikropórusain. Garantáltan jó teljesítmény költséghatékony áron.

 

Az olyan monolit termékek, mint a Rothoblaas TRASPIR EVO 150, TRASPIR EVO 160 és TRASPIR EVO SEAL 200 membránok homogén és folytonos funkcionális réteggel rendelkeznek. A vízgőzáteresztő képesség a polimer áteresztőképességén alapuló kémiai reakciótól függ. Az alkalmazás az építési környezettől függ:

  • TRASPIR EVO 150 ideális a szélállóság biztosítására, de az építési fázisban ideiglenes védőrétegként is működik;
  • TRASPIR EVO 160 erősen légáteresztő monolit membrán, amely biztosítja a légtömörséget és a vízszigetelést, továbbá tűzállósági besorolása kiváló (B-s1, d2) és UV-sugárzással szembeni stabilitása nagy;
  • TRASPIR EVO SEAL 200 erősen légáteresztő monolit membrán, ellenáll a szögekkel, csavarokkal és kapcsokkal való lyukasztásnak. A megnövelt TPU réteg további termékek alkalmazása nélkül biztosítja a membrán vízzáróságát akkor is, ha csavar vagy szög lyukasztja át. A felhelyezés gyors és idő takarítható meg.

 

A monolit membránok nagyon magas szintű teljesítményt nyújtanak, különösen a hőstabilitás, a tartósság, az UV-sugárzással, a kémiai, a mechanikai hatásokkal és a szennyezőanyagokkal szembeni stabilitás tekintetében. A monolit termékek használata lehetővé teszi, hogy a faépületek kiváló eredményeket érjenek el az energiatakarékosság és az alacsony környezeti terhelés tekintetében.

A Rothoblaas 30 éves ágazati tapasztalata során olyan szakértelmet és termékeket fejlesztett ki, amelyek minden szempontból képesek garantálni a lakókomfortot, a beleértve a lég- és szélzárást és a vízszigetelést.