A ROTHOBLAAS ÚJ TERMÉKKATALÓGUSA – “SZALAGOK, TÖMÍTŐANYAGOK ÉS MEMBRÁNOK: MEGOLDÁSOK A VILÁG TERVEZŐI ÉS ÉPÍTŐI SZÁMÁRA 

A Rothoblaas, az alpesi régióban, a faépítészeti ágazatban működő multinacionális vállalat hozzászoktatott minket ahhoz, hogy az innovációk terén sorra meghaladja saját csúcseredményeit és most is jelentős újdonságokkal állt elő. Ezúttal a szándék egyértelmű: hasznos, egyszerű és fenntartható megoldásokat kínálni a világon bárhol, a faépítészeti ágazatban bármely építési rendszerrel dolgozó tervezők és kivitelezők számára. “Ez egy nagy kihívás”- jelenti ki Michele Dal Ri mérnök, a Woodworker termékcsalád Target Managere. “De gyermekként arra tanítottak minket itt a hegyekben, hogy a könnyű dolgok ritkán járnak sikerélménnyel. A lécet tehát magasra tettük. Ezért, amikor felmértük, hogy mekkora erőfeszítés szükséges a még teljesebb termékkínálat létrehozásához, amely konkrét megoldásokat nyújt a mindennapos tervezői vagy építői munkához, természetes volt mindnyájunk számára, hogy állunk elébe” – folytatja Dal Ri. A kihívás az alkalmazási és lakókomfort legmagasabb szintjének elérését jelenti, mindig szemmel tartva a környezeti fenntarthatóságot.  

Megoldás minden éghajlati övezethez és építési rendszerhez  

“Új kínálatunk egyik legfontosabb alapelve az, hogy termékkatalógusunk minden építő számára hasznos legyen bármely éghajlati övezetben, a világ bármely részén” – magyarázza Alice Speranza mérnök, a Membranes & Tapes termékcsalád Product Line Managere. “A világ sokféle: különböző éghajlatokon különböző megoldásokra van szükség. Éppen ezért bővítettük számos termékünk változatainak kínálatát” – teszi hozzá Speranza. “Honlapunk is hamarosan bővül, néhány hónapon belül elkészül a termékválasztást segítő új szekció. A végfelhasználónak csak be kell írnia az adott terület éghajlatának, valamint az alkalmazott építési rendszernek az adatait és máris megkapja a legjobb rétegrendre és a tervezéshez alkalmas megoldásokra vonatkozó információkat. Nagyon fontos számunkra, hogy leegyszerűsítsük a munkát ügyfeleink és partnereink számára, ez szinte rögeszménkké vált” – folytatja Speranza. 

“Így igaz” – helyesel Dal Ri -, “például az épületek talajhoz rögzítése területén minden technológiához kifejlesztettünk megoldásokat: bármilyen módszerrel kívánja biztosítani az építő a fa védelmét – szalagokkal és membránokkal vagy cementszegéllyel vagy alumínium profillal – minden esetben van megfelelő megoldásunk. Az a célunk, hogy megrendelőinknek meghagyjuk a választás szabadságát, de egyben megkönnyítsük a munkájukat is. A talajhoz rögzítés területén megjelenő újdonságaink közül kiemeljük a START BAND nagy mechanikai ellenállású szigetelőprofilt, amely öntapadó és ragasztó nélküli változatban is rendelhető. Membránjainkra áttérve pedig büszkék vagyunk az új BYTUM SPRAY és FLUID MEMBRANE termékeinkre, amelyek – kissé leegyszerűsítve – bizonyos membránjaink folyékony változatainak tekinthetők. Ám az új membránok közül is kitűnnek az öntapadó membránjaink”- emeli ki Dal Ri. Ezek első típusai már rendelhetők és dolgozunk a kínálat bővítésén. Rendkívül eredményesen alkalmazhatók, mivel sok időt takarítanak meg a felhelyezés során és az építési szakaszban védőrétegként is működnek. Sokoldalú és hatékonyan használható termék, amely jelentősen leegyszerűsíti a kivitelező munkáját” – foglalja össze Dal Ri. “Még órákig beszélhetnénk katalógusunk új termékeiről, de nem akarom túl hosszú lére ereszteni a mondandómat. De mindenképpen kiemelném, hogy számos, a nyílászárókhoz és a tűzállósághoz alkalmazott specifikus termékkel bővült kínálatunk. Ilyenek például a specifikus tűzállósági besorolású FIRE FOAM hab és más tűzálló megoldások. Ezekhez részletes bevezető leírások tartoznak, amelyek világosan bemutatják a vonatkozó jogszabályokat, a védelmi fokozatokat és az évek során elvégzett különböző vizsgálatainkat. Fontos számunkra, hogy termékeink felhasználóit segítsük a különböző jelenségek okainak megértésében: meggyőződésünk, hogy a tájékozott fogyasztók a termékek minőségére jobban odafigyelő fogyasztókká válnak, és mi biztosak vagyunk termékeink minőségében. Jó érzés annak tudatában dolgozni, hogy kiváló munkát végeztünk” – zárja le a beszélgetést Dal Ri.  

Az a világ, ahol több a faház, egy lakhatóbb világ. 

A Rothoblaas a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a környezetvédelmi kérdéseket. Speranza mérnöknek csillog a szeme, amikor erről kezd beszélni. “Noha a faépítészet sok szempontból fenntarthatóbb az egyéb építési rendszereknél, a termékek teljes életciklusával kapcsolatos hatásvizsgálat mindenképpen szükséges a különböző építési rendszerek összehasonlításához. Ezt a célt szolgálja az EPD környezetvédelmi terméknyilatkozat (Environmental Product Declaration), amely speciális paramétereken alapul és lehetővé teszi a az egyes termékek különböző fokú környezeti hatásának meghatározását. Az EPD nyilatkozat az LCA (Life Cycle Assessment – Életciklus Elemzés) módszeren alapul, amelyhez a termék gyártásával, használatával és hulladékként történő semlegesítésével kapcsolatos aspektusokat vizsgálják meg” – folytatja Speranza. “A nyilatkozat önkéntes, törvény nem írja elő és vállalatunk azért végzi el ezt az eljárást, hogy megismerhessük termékeink környezeti hatását és lehetővé tegyük a tervező számára, hogy a lehető legpontosabb képet kapja a tervezett épület ökológiai hatásáról. Az a célunk, hogy a tervezők a műszaki szempontokon túl a termékkel kapcsolatos környezetvédelmi szempontokat is tudatosan mérlegeljék. A tervezők számára szintén jelentős újdonság, hogy mától termékeink megtalálhatók a WUFI szoftverben, amely a világon a legelterjedtebb program a hőhigrometrikus ellenőrzések elvégzéséhez. Egyszóval sok és jelentős újdonságról tudunk beszámolni. Elégedettek vagyunk az elvégzett munkánkkal és bízunk abban, hogy a piac is felfigyel az eszközben rejlő minőségre” – összegzi Speranza.   

Ön bárhol legyen is, számíthat a Rothoblaasra! 

“A katalógusba foglalt új megoldásainkkal megerősítjük jelenlétünket az építés világában”- összegzi Dal Ri. “Egyaránt jelen vagyunk a hideg és a meleg éghajlaton építő vásárlóink számára. Jelen vagyunk és egyre erősebben jelen leszünk a jövőben is, mert az a szándékunk, hogy fejlesztéseinkkel leegyszerűsítsük a tervezők és építők munkáját a világ minden pontján. Ahol fa van, ott mindig jelen van és egyre inkább jelen lesz a Rothoblaas is”.  

A katalógus letöltéséhez és a Rothoblaasra vonatkozó további információkhoz: www.rothoblaas.com.