Layher védőtető egy templom felújításához

A Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia felújítása idén került fókuszba, kívül-belül megújul.  A templomot 1759 és 1961 között építették és 1779-ben szentelték fel. 1781 és 1872 között több tűzvész súlyosan megrongálta, kiváltképp az 1848-as, amikor a templomtorony is leégett és az épület nagyrészén súlyos károk keletkeztek. 1883-ban helyezték fel a keresztet a mai templomtorony csúcsára.

A templom rekonstrukciója a Budai Műemlék Felújító Kft. kivitelezésében zajlik, akik egy már jól bevált integrált Layher megoldást alkalmaztak a tetőszerkezet védelme és a zavartalan munkálatok érdekében, melynek során különböző Layher termékcsoportokat kiválóan kombináltak.

A felújítási munkák során az egyik fő feladat a tető javítása, amihez a fedést, illetve az azbesztpala részeket eltávolították. A templom beázásának elkerülése érdekében egy ideiglenes védőtetőt állítottak fel, melyet a Layher Blitz homlokzati állványzat tart. A tartóállványzatra ponyvaborítású Keder XL ideiglenes tető került, amely nagy fesztávok és terhek esetén kiváló megoldást biztosít, és a munkálatok végzése alatt megvédi a templomot az időjárás viszontagságaival szemben.

A műemléki épületeken, illetve az ilyen méretű épületek tetőszerkezet felújításánál érdemes védőtetőt alkalmazni. Az elmúlt 3-5 év tapasztalata alapján kimondható, hogy egyre erősödik az a megrendelői igény, hogy a kivitelezési munkálatok ne legyenek az időjárás hektikusságának kitéve. Ezzel a szerkezettel maximálisan biztosítható a pontos, nyugodt kivitelezés, valamint a műemléki épületek védelme. Ár-érték arányt tekintve nem kerül sokkal többe a védőtető, mint az ideiglenes takarások napi kezelése, így megtérülő befektetés. Emellett fontos előny, hogy elkerülhető a részleges kivitelezés egymás utáni ütemeiből fakadó kivitelezési probléma.

Modern technológiával hatékony állványtervezés

Az állvány tervezése során a legmodernebb technológiákat alkalmazták a kivitelezők együttműködve a Layher mérnökeivel és statikusokkal, LiDAR szkennert használtak a templom felmérésére. Beszkennelték az épületet, ezután egy pontfelhő készült az épületről, majd erre tervezték rá az állványzatot.

Az állványtervezés ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabb, hiszen a helyszíni adottságok így sokkal alaposan feltérképezhetők, amely azért is hasznos, mert így pontosabb tervek születhetnek egy-egy projekt során, illetve az utólagos változtatások is jobban kiküszöbölhetők.

A soroksári ideiglenes tető esetén további fontos tervezési feladat volt a megfelelő erőelosztás érdekében a pontos rögzítések megtervezése és kialakítása, melyet a mérnökök kiválóan megoldottak.

Blitz homlokzati állvány tartóállványként alkalmazva

A templom két oldalán Layher Blitz homlokzati állványzat épült, amely az ideiglenes tető stabil tartóállványzata. A hétszintes szerkezetet úgy alakították ki, hogy állvány legfelső szintje munkaállványként is funkcionáljon a tetőmunkák elvégzéséhez, valamint létrás feljárót helyeztek el az állványzaton a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében.

A biztonságos használat miatt az állványrögzítések mindig kiemelkedő jelentőséggel bírnak, ezért minden esetben körültekintően kell ezeket megtervezni. A soroksári projekt során egyedi rögzítési megoldást alkalmaztak állványcsövek segítségével annak érdekében, hogy az állványzat az 5 tonna emelőerőt képes legyen megfelelően felvenni.

A templom szentélyénél biztosítani kellett a épülethez való hozzáférést a felújítás céljából, így itt rácsos tartóval megtámasztott függesztett állványmegoldást alkalmaztak, amely munkaállványként segíti a szakemberek munkáját.

Erősödik az igény a védőtető használatára

Ponyvaborítású Keder XL ideiglenes tető került a Blitz tartóállványzatra, amely nagy fesztávok és terhek esetén kiváló megoldás, hiszen a felújítás alatt megvédi a templomot az időjárás viszontagságaitól. Az építőiparban gyakran a tetőfelújításoknál alkalmazzák a védőtetőt az épület védelmére, valamint a zavartalan kivitelezési munkálatok érdekében, emellett rendezvényeken is előszeretettel választják a Keder XL tetőt.

A soroksári templom rekonstrukciója során a tetőszerkezetet a talajon szerelték össze és daruval emelte a helyére a kivitelező csapat, majd a ponyvát már fent, a helyén húzták be a szerkezetbe. Az ideiglenes tető alapterülete körülbelül 680 négyzetméter, és minimum fél évig szolgálja majd a szakemberek munkáját.

A manzárd alakú, 22 méter fesztávú tetőre a nagy szélteher miatt megerősítő sodronyköteleket építettek be az első törésponttól a gerincig, így ezzel az extra rögzítéssel egy biztonságos szerkezetet valósítottak meg.

Kiváló befektetés a jól kombinálható rendszereknek köszönhetően

A kriptalejárónál Layher Allround állványzatot is alkalmaztak a szintkülönbségek kiegyenlítése céljából, ugyanis ezzel a rugalmas állványrendszerrel szinte bármilyen építési megoldás megvalósítható.

A Layher rendszerei kiválóan kombinálhatóak egymással, mint ahogyan ennél a projektnél is megmutatkozott. Így minden építési helyzetre gazdaságos és tartós megoldások születhetnek. A soroksári projekt során közel 27 tonna állványanyagot használtak, és 1,5 hét alatt felépítették azt.

Hamarosan elkezdődik a templom belső rekonstrukciója is, amihez a rugalmasan alkalmazható Layher Allround térállvány lesz a szakemberek segítségére.

VÁLASZD A TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETÉT

Célunk, hogy segítsük a jelenlegi és a következő ács, tetőfedő és bádogos generációnak megteremteni azt a vállalkozói réteget, akik hosszútávon, sikeresen képesek vezetni vállalkozásaikat.
Ezen gondolatok alapján építettük fel egyesületünk munkáját és arra összpontosítunk, hogy segítsük tagjainkat szakmai fejlődésükben, vállalkozásuk fejlesztésében, lehetőséget biztosítsunk az egymással való kommunikációra, és ezáltal új üzleti kapcsolatok, trendek, technológiák megismerésére.

BELÉPÉS
TÁMOGATÁS